Vores nuværende fødevareforbrug er ikke bæredygtigt – hverken set i forhold til klodens eller vores egen sundhed. En oplagt løsning er at integrere en økologisk, bæredygtig, planterig og sund kost, her defineret som OnePlate-konceptet. Denne kost omsættes i projektet til opskrifter og menuer målrettet børnefamiliernes hverdag og bliver testet i et tværfagligt samarbejde mellem Aarhus Universitet, Meyers Madhus og DTU Fødevareinstituttet. Derudover indgår Økologisk Landsforening som underleverandør.
Projektet vil via en forbruger- og interessentundersøgelse bidrage til udviklingen af One-Plate konceptet, der samtidig optimeres i forhold til mindskning af klimaaftryk og miljøbelastning. Konceptet testes i et randomiseret kontrolleret interventionsstudie blandt danske familier sammenlignet med deres sædvanlig kost. Effekten af konceptet måles ift. acceptabilitet samt formodede sundheds- og miljømæssige gavnlige effekter. Projektet forventes at bidrage til at motivere flere forbrugere til at købe sunde økologiske fødevarer i fremtiden.
Anne Dahl Lassen
seniorforsker
DTU Fødevareinsituttet
adla@food.dtu.dk
Anne Dahl Lassen, Ellen Trolle, Mette Erecius Poulsen, Elena Hakme, Camilla Christensen, Sidse Marie Sidenius Bestle, DTU Fødevareinstituttet
Lisbeth Mogensen, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet
Lars Schell og Jonas Astrup, Meyers Madhus