Avl for naturlig adfærd i økologisk svineproduktion til gavn for dyrevelfærd, klima og miljø
Danske forbrugere prioriterer dyrevelfærd som begrundelse for at købe økologisk grisekød. I den økologiske produktion skal grises velfærd fremmes og den naturlige adfærd tilgodeses. Netop derfor skal alle grise have adgang til udearealer samt til rodematerialer og grovfoder. Grovfoder stimulerer grisene til at rode, fremmer positive oplevelser og forbedrer mave-tarmsundheden. Der er dog stor variation mellem grisene i deres motivation for at udføre den naturlige rode- og ædeadfærd ved tildeling af grovfoder.
Hvis man kan sikre, at alle grise er motiverede for at rode i og æde grovfoder, kan en større del af foderet hentes direkte fra marken til gavn for klima og miljø. Imidlertid er de grise, der i dag anvendes i økologien, primært avlet med det formål at få en høj fodereffektivitet og vækst på fint-formalet koncentreret foder, ligesom i den konventionelle produktion. Denne intensive avl har medført mindre aktive grise med en lavere motivation for undersøgende adfærd. I WelBredPOrg vil man undersøge muligheden for at avle for egenskaber koblet til grises motivation for at rode i og indtage grovfoder.
Projektet trin-for-trin |
---|
|
|
|
2023-2026 (udsat til 2027)
Roos Marina Zaalberg
Post Doc
Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning
Aarhus Universitet
roos.zaalberg@qgg.au.dk
Roos M. Zaalberg, Emre Karaman og Thinh T. Chu, Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning, Aarhus Universitet
Lene J. Pedersen, Jens Malmkvist og Mona L. V. Larsen, Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Aarhus Universitet
Simme Eriksen, Center for Frilandsdyr
Henrik Bovbjerg, Bovbjerg Økologi A/S