Lav fodereffektivitet kombineret med brugen af lokale proteinkilder øger udskillelsen af næringsstoffer fra økologiske slagtegrise og kompromitterer foder-økonomien.
ORIGIN vil bestemme de fysiologiske behov for fordøjeligt lysin og indregner bidraget af protein fra grovfoder og det øgede energibehov fra termoregulering og fysisk aktivitet hos økologiske grise i forhold til konventionelle. Projektet bestemmer økologiske grises fysiologiske behov for lysin i tre vægtintervaller ud fra det bedst mulige kompromis mellem produktivitet og hensyn til miljøet. Derudover udvikles et digitalt styringsværktøj til brug på bedriften baseret på de nye normer og aktuelle dagspriser på proteinfodermidler.
De nye lysin-normer i kombination med det digitale værktøj forventes at reducere N-udvaskningen med 377 g/produceret gris og forbedre bedriftsøkonomien med 20-30 kr./gris.
Lene Stødkilde-Jørgensen, adjunkt
Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab - ANIS Ernæring af enmavede dyr (MONU), Aarhus Universitet
lsj@anivet.au.dk
Lene Stødkilde-Jørgensen, Maria Eskildsen, Emma Tøfting Jørgensen og Søren Krogh Jensen
Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab
Aarhus Universitet
Simme Eriksen
Center for Frilandsdyr
Hans Erik Jørgensen og Kirsten Rasmussen
Risbjerg Landbrug
Kristian Knage- Drengfeldt, Mette Haunstrup og Torben Jensen
Vestjyllands Andel