SustainFood

Ny viden om økologiske fødevarers klima-, miljø- og sundhedspåvirkning

Der er stort fokus på at ændre kostvaner i en mere plantebaseret, bæredygtig og sund retning. For at opnå dette har ministeren for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri annonceret, at der skal implementeres et klimamærke på fødevarer. Problemet er imidlertid manglen på repræsentative og pålidelige data om fødevarers klimaaftryk – især for de økologiske fødevarer. Desuden er det ikke nok kun at fokusere på klimaaftrykket, når man skal vurdere, om en kost er bæredygtig. Biodiversitet, dyrevelfærd og økotocixitet (dvs., kemiske stoffers skadelige virkninger på dyr og planter) skal også tages i betragtning - og manglen på data for økologiske fødevarer inden for disse områder er endnu mere udtalt. Med hensyn til disse bæredygtighedsparametre kan økologisk landbrug ofte bidrage mere til samfundsgoder end konventionel produktion. Et økologisk fødevareforbrug er endvidere ofte forbundet med en sund livsstil - herunder sunde kostvaner. 

Formålet med SustainFood 

Det overordnede formål med SustainFood er at skabe ny viden om økologiske fødevarers klima-, miljø- og sundhedspåvirkning. Projektet vil estimere klima- og miljøaftryk for de vigtigste økologiske fødevarer, samt undersøge om der er en sammenhæng mellem et økologisk fødevareforbrug, sund livsstil og kardiometaboliske risikofaktorer som fx blodtryk, kolesteroltal, langtidsmåling af glukose i blodet og kropssammensætning. Når resultaterne af den nye viden genereret i SustainFood formidles vil den kunne bidrage til et væsentligt skridt hen imod en sundere og mere bæredygtig økologisk kost, ligesom projektet vil muliggøre dokumentation af bæredygtigheden. 

Projektet trin-for-trin

SustainFood vil:

  • videreudvikle Livscyklus (LCA) metoden til at inkludere andre vigtige påvirkninger ud over klimaet, såsom biodiversitet, pesticidanvendelse og dyrevelfærd i evalueringen af økologiske fødevarer og kostvaner 
  • bruge denne viden til at estimere og udarbejde en detaljeret profil for klima- og miljøpåvirkning af 10-15 typiske økologiske fødevarer. På grund af det store antal økologiske fødevarer på markedet er det nødvendigt at etablere fødevareklynger og udlede standard-estimater for grupper af fødevarer. Disse standardværdier kan bruges for fødevarer med manglende klima- og miljødata
  • identificere klynger af fødevarer med en lignende ernærings- og klimaprofil og udarbejde standard-estimater for klima- og miljøvirkningerne af fødevareklyngerne 
  • estimere klima- og miljøpåvirkningen af forskellige økologiske kostvaner og indkøbsmønstre 
  • undersøge sammenhængen mellem et økologisk fødevareforbrug, livsstil og overholdelse af kostrådene 
  • undersøge sammenhængen mellem et økologisk fødevareforbrug og kardiometaboliske risikofaktorer (fx blodtryk, kolesteroltal, langtidsmåling af glukose i blodet, og kropssammensætning)
  • identificere relevante indikatorer for bæredygtige indkøb
  • afholde workshops med interessenter og fødevarefagfolk for dels for at inddrage dem i processen og dels for at kommunikere resultaterne fra projektet og derved dele viden om, hvordan man kan arbejde med at dokumentere bæredygtige fødevareindkøb

Projektperiode

2024-2027
 

Projektleder

Lisbeth Mogensen

Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet

Mail: Lisbeth.Mogensen@agro.au.dk

 


Projektpartnere

Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet

Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet

Aarstiderne A/S

Hørkram Foodservice A/S

Kræftens Bekæmpelse



Nyt fra projektet

Februar 2024: Ni Organic RDD 9-projekter er skudt i gang