Ny viden om økologiske fødevarers klima-, miljø- og sundhedspåvirkning
Der er stort fokus på at ændre kostvaner i en mere plantebaseret, bæredygtig og sund retning. For at opnå dette har ministeren for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri annonceret, at der skal implementeres et klimamærke på fødevarer. Problemet er imidlertid manglen på repræsentative og pålidelige data om fødevarers klimaaftryk – især for de økologiske fødevarer. Desuden er det ikke nok kun at fokusere på klimaaftrykket, når man skal vurdere, om en kost er bæredygtig. Biodiversitet, dyrevelfærd og økotocixitet (dvs., kemiske stoffers skadelige virkninger på dyr og planter) skal også tages i betragtning - og manglen på data for økologiske fødevarer inden for disse områder er endnu mere udtalt. Med hensyn til disse bæredygtighedsparametre kan økologisk landbrug ofte bidrage mere til samfundsgoder end konventionel produktion. Et økologisk fødevareforbrug er endvidere ofte forbundet med en sund livsstil - herunder sunde kostvaner.
Det overordnede formål med SustainFood er at skabe ny viden om økologiske fødevarers klima-, miljø- og sundhedspåvirkning. Projektet vil estimere klima- og miljøaftryk for de vigtigste økologiske fødevarer, samt undersøge om der er en sammenhæng mellem et økologisk fødevareforbrug, sund livsstil og kardiometaboliske risikofaktorer som fx blodtryk, kolesteroltal, langtidsmåling af glukose i blodet og kropssammensætning. Når resultaterne af den nye viden genereret i SustainFood formidles vil den kunne bidrage til et væsentligt skridt hen imod en sundere og mere bæredygtig økologisk kost, ligesom projektet vil muliggøre dokumentation af bæredygtigheden.
SustainFood vil:
2024-2027
Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet
Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet
Aarstiderne A/S
Hørkram Foodservice A/S
Kræftens Bekæmpelse
Februar 2024: Ni Organic RDD 9-projekter er skudt i gang