Reduktion af klimaaftryk for økologisk griseproduktion
På nuværende tidspunkt beregnes grisekødets klimaaftryk primært ved at beregne foderets klimaaftryk frem til, at det er leveret i foderkrybben. Manglende sammenkobling af metanproduktion fra grisen og foderets klimaaftryk medfører, at landmanden i dag ikke kan træffe et kvalificeret valg, når foderet skal sammensættes optimalt ift. en kommende CO2-afgift.
Aarhus Universitet har et øget fokus på effekten af tildeling af forskellige typer af fibre på metanudledning fra grisenes fordøjelse. Igangværende forskning tyder på, at enterisk metanudledning er stærkt påvirket af fibersammensætningen og fysiske og kemiske egenskaber ved forskellige typer fibre. Disse resultater er særligt relevante for økologisk griseproduktion, da økologiske fodermidler ofte indeholder høje fiberfraktioner og dermed kan øge metanproduktionen sammenlignet med konventionelle grise. Derfor er det vigtigt at beregne klimaaftryk med kendskab til både foderets klimaaftryk, og hvordan fodersammensætningen påvirker den mikrobielle omsætning i tarmen for at kunne estimere det reelle klimaaftryk.
Dette projekt vil skabe grundlag og belyse mulighederne for at reducere klimaaftryk fra økologisk griseproduktion ved at fodre grise med foder, som tager højde for både foderets klimaaftryk og enterisk metanpotentiale.
PROCEED vil inkludere de genererede værdier på enterisk metan fra prædiktionsmodellerne i den danske foderstof-tabel. For at sikre implementering af resultaterne skal den nye viden omkring fodermidlernes omsætning i grisen resultere i matematiske modeller og derefter i en softwareopdatering af WinOpti, - et foderoptimeringsprogram - hvor det således bliver muligt at beregne det samlede klimaaftryk inkl. foder og metanproduktion. Udviklingen af WinOpti vil gøre det muligt at sammensætte foderet således, at dyrenes behov for næringsstoffer opfyldes gennem tildeling af fodermidler med minimalt klimaaftryk, samtidig med at der vil blive taget højde for den kommende klimaafgift. PROCEED vil give mulighed for at påvirke foderets sammensætning i retning mod reduceret klimabelastning. Der forventes en reduktion på 75.303 tons CO2ækv pr år, når der bliver taget højde for både foderets klimaaftryk og enterisk metanpotentiale, hvilket resulterer i en besparelse på 54% på økologisk griseproduktion i Danmark i år 2028 svarende til 56 mio/år.
Demonstrationsaktiviteter vil vise og formidle, at økologisk griseproduktion kan fodre med et klimavenligt foder og samtidig opretholde produktionseffektiviteten og bedriftens økonomiske bæredygtighed.
PROCEED vil:
2024-2027
Jan Værum Nørgaard
Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Aarhus Universitet
Aarhus Universitet
Vestjyllands Andel
AgroVision Denmark
Center for Frilandsdyr
Vestergaard Økologi
Februar 2024: Ni Organic RDD 9-projekter er skudt i gang