BEAT

Beregner effekten af skovlandbrug på biodiversitet og økosystemtjenester

Behovet for bæredygtig landbrugsproduktion er tydeligt både nationalt og internationalt, hvilket afspejles i den seneste fælles europæiske landbrugspolitik. "Skovlandbrug" (agroforestry) er anerkendt som et bæredygtigt fødevareproduktionssystem både til tilpasning til og afbødning af klimaændringer, og er senest blevet fremhævet af FN's fødevare- og landbrugsorganisation (FAO), som et værktøj til fremtidens fødevaresikring. Skovlandbrug har potentiale til at forbedre biodiversiteten og vigtige økosystemtjenester sammenlignet med monokulturlandbrug. Man ved dog kun lidt om skovlandbrug i en dansk kontekst.

Formålet med BEAT

BEAT vil vurdere fremtidige landbrugsproduktionssystemer efter andre parametre end i dag, herunder klima og biodiversitet. Skovlandbrug kan potentielt forberede landmændene og give dem værktøjer til at opnå gode resultater på begge parametre, men det kræver udvikling af konkrete, præcise og praktiske metoder til at beregne disse effekter.

BEAT vil levere forskningsbaseret viden og instruktioner til at beregne effekten af skovlandbrug i levende hegn på:

  • biodiversitet (bestøvere, jordfauna, mikrobiologi og landbrugsjordfugle) samt 
  • økosystemtjenester (kulstoflagring, afgrødebestøvning, jordfunktionalitet og sundhed)

Det nye ved tilgangen ligger i udforskning og vurdering af, hvordan forskellige biodiversitetskomponenter og relaterede økosystemtjenester reagerer på skovlandbrug og i deres indbyrdes forbindelser.

Projektet trin for trin

BEAT vil :

  • undersøge i hvilket omfang skovlandbrug påvirker biodiversiteten af udvalgte organismer (bestøvere, jordfauna, mykorrhizasvampe, bakterier og fugle) sammenlignet med monokulturlandbrug
  • undersøge hvordan skovlandbrug påvirker vigtige økosystemtjenester (kulstoflagring, bestøvning, jordfunktionalitet og sundhed)
  • udforske forretningspotentialet ved at uddanne rådgivere og rådgive landmænd 

Projektleder


Projektpartnere

Innovationscenter for Økologisk Landbrug

Institut for EcoScience, Aarhus Universitet 

Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet

Økologirådgivning Danmark