TROUTGANIC

Udvikling af stamfisk til økologisk produktion af regnbueørreder

Danmark er en af de største producenter af økologisk regnbueørred (Oncorhynchus mykiss) i EU. Der er etableret økologiske stamfisk, som holdes adskilt fra de konventionelle. Disse stamfisk er dog ikke avlet specifikt til økologisk produktion, hvilket er et problem, da EU-forordning 2018/848 siger, at fisk avlet til økologisk produktion skal være tilpasset de specifikke miljøforhold, være fodereffektive og have god sundhed og velfærd.

Formålet med TROUTGANIC

Ådal Ørred, som er det førende avlsselskab inden for produktion af økologiske æg fra regnbueørreder, og Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning, eksperter i avl og genetik, vil arbejde sammen om at øge robustheden og fiskevelfærden samt reducere dødeligheden og klimabelastningen hos økologiske ørreder. Det vil TROUTGANIC gøre ved at udvikle en linje af regnbueørreder, der er specielt tilpasset økologisk produktion. Forskellige interessenter inden for økologisk produktion inddrages for at sikre, at samfundsgoder så som fiskevelfærd bliver tilgodeset i avlen.

Udvikling af avlsværktøjer gør det muligt at avle for øget sygdomsresistens, og den genetiske diversitet i avlspopulationen sikres ved at kontrollere indavlen. Ved at udvikle et avlsprogram skræddersyet specifikt til økologisk ørredproduktion forventer projektet, at 210 tons flere fisk vil overleve, og at CO2 kan reduceres med 525.000 ækvivalenter. Hertil kommer, at fiskevelfærden forbedres 3 år efter projektets afslutning, og at medicinforbruget nedsættes gennem øget sygdomsresistens. Kombineret med Danmarks unikke sygdomsstatus vil dette avlsprogram give Ådal Ørred en verdensførende position inden for økologisk regnbueørredavl.

Projektet trin for trin

TROUTGANIC vil:

  • definere avlsmål, herunder både økonomi og offentlige goder ved at involvere interessenter i værdikæden
  • udvikle et værktøj baseret på DNA-information, der gør det muligt at avle for øget sygdomsresistens 
  • anvende en ny prøveudtagningsmetode "on-site" på et økologisk dambrug med regelmæssige udbrud af regnbueørredyngelsyndrom (YDS)
  • udvikle en avlsplan, der kontrollerer indavlen for at sikre genetisk diversitet i avlsbestanden 

Projektleder

Hanne Marie Nielsen

Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning, Aarhus Universitet

Mail: hannem.nielsen@qgg.au.dk  


Projektpartnere