MetGraz

Måler metanudledning fra økologiske malkekøer 

Dansk, økologisk mælkeproduktion er tæt forbundet med afgræsning, da 100% af de økologiske malkekøer kommer på græs fra forår til efterår - i modsætning til kun 15% af de konventionelle køer. I 2021 var det samlede antal af økologiske malkekøer i Danmark 82.000. Uanset produktionssystemet, udleder køer drivhusgassen metan som et naturligt resultat af forgæring af foder i fordøjelseskanalen (enterisk metan). Undersøgelser fra udlandet tyder på, at enterisk metan-emission er lavere, når køer kommer på græs sammenlignet med fodring af en ensilage-baseret ration i stalden, uden at forklaringen af mekanismerne bag er påvist. Da data fra græssende køer ikke er tilgængelige i dag, skelnes der i eksisterende klimamodeller og den nationale klimaopgørelse ikke mellem køer i økologiske og konventionelle systemer. Det betydelige antal græssende køer kan derfor føre til en overestimering af klimaaftrykket fra økologisk mælkeproduktion, og som konsekvens deraf, en forhøjet klimaafgift for den økologiske landmand, ved implementering af klimaafgiften af den danske regering. 

Formålet med MetGraz

For at opnå et korrekt metanregnskab for afgræsning i eksisterende klimamodeller og opgørelser, er målet i MetGraz at kvantificere enterisk metanproduktion på ko-niveau (g/d, g/kg tørstofoptag og g/kg mælk ydelse). Samtidig undersøges de underliggende mekanismer for den potentielle metanreduktion ved afgræsning i modsætning til fodring af en ensilage-baseret ration på stald, hvorved klimaaftrykket fra økologisk mælkeproduktion skal revideres. Det forventede resultat af MetGraz er, at køer på græs har en lavere metanudledning end køer fodret med ensilage-baseret ration i stalden. De nødvendige data til at understøtte det forventede resultat, vil blive indsamlet i den videnskabelige del af projektet.

Projektets største effekter:

  1. Inden for grøn bæredygtighed: De optimerede estimater for enterisk metan-emission fra græssende malkekøer vil resultere i en forbedret estimering af klimaaftrykket fra økologisk mælkeproduktion, og dermed vise den forventede klimafordel ved afgræsning;
  2. Inden for økonomisk bæredygtighed: Økologiske landmænd kan opnå en lavere klimaafgift, hvis metanudledningen påvises at være lavere under afgræsning end ved fodring på stald.

Samlet set har MetGraz potentialet til at øge troværdigheden af økologisk mælkeproduktion fra et forbruger- og et samfundsperspektiv.

Projektet trin-for-trin

  • Via et standardiseret forsøg vil projektet måle enterisk metan-emission fra malkekøer, der græsser
  • Desuden vil projektet indsamle data på metan-emission fra malkekøer i etablerede økologiske landbrug
  • De genererede data vil blive brugt som input i eksisterende klimamodeller til at optimere beregninger af klimaaftrykket fra økologisk mælkeproduktion
  • Disse resultater og virkninger af MetGraz vil blive formidlet til relevante aktører

Projektperiode

2024-2026

Projektleder

Dana W. Olijhoek

Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, ANIVET, Aarhus Universitet

Mail: dana.olijhoek@anivet.au.dk


Projektpartnere

Aarhus Universitet

Innovationscenter for Økologisk Landbrug

SEGES Innovation

Center for Frilandsdyr

Arla Foods

Danish Crown