LiveFishHealth

 Et alternativ til brug af antibiotika i økologisk opdræt af regnbueørreder

Vacciner til fisk består typisk af dræbte bakterier, men der findes ingen kommerciel vaccine mod "Yngeldødelighedssyndrom" (YDS). Udfordringen er blandt andet, at fiskene skal vaccineres meget tidligt, og det er vanskeligt at sikre, at fiskene optager vaccinen. I den tidlige fase af fiskens liv udgør YDS et stort problem. Sygdommen forårsages af en bakterie og giver høj dødelighed. Ørred-yngel behandles derfor ofte med antibiotika flere gange. I økologisk akvakultur er det kun tilladt at give to årlige behandlinger med antibiotika, og behandling af YDS kan derfor betyde, at udbrud af andre sygdomme ikke kan behandles - uden at miste den økologiske status. Ligeledes er gentagne behandlinger uhensigtsmæssige i forhold til produktionsomkostninger, dyrevelfærd og udvikling af resistens.

Regnbueørreder er rovdyr og lever under naturlige betingelser af at spise andre dyr livet igennem, men i akvakultur fodres ørrederne med tørfoder lige fra starten. For mange andre opdrættede fiskearter må ynglen startfodres med levende foder for at få robuste dyr og undgå således høj dødelighed i den vigtige tidlige fase af fiskenes liv. 

Formålet med LiveFishHealth

Formålet med LiveFishHealth er at udvikle et alternativ til brug af antibiotika i forbindelse med økologisk opdræt af regnbueørreder i akvakultur og gøre produktionen mere bæredygtig både miljømæssigt og økonomisk. LiveFishHealth vil udvikle et økologisk levende foder baseret på ”White worms” (Enkytræer), som kan give ørrederne en mere robust start på livet bl.a. ved etablering af en naturlig og sund tarmflora. Enkytræer er i naturen et centralt led i omsætning af dødt organisk materiale, og derfor kan ormene fodres med økologiske restprodukter, hvilket muliggør cirkulær bioøkonomi i ormeproduktionen. 

Desuden vil projektet etablere et nyt koncept for sygdomsforebyggelse ved at bruge orme som vektor for tidlig vaccination af fisk. Ved at fodre "Enkytræerne" (små hvide saddelbørsteorme) med en auto-vaccine bestående af dræbte YDS bakterier, og senere fodre ørred-yngel med Enkytræerne, som har tarmen fyldt med disse bakterier, forventes det, at fiskene modtager tilstrækkelig med antigener til effektiv aktivering af deres immunforsvar. Dermed vil fiskene være naturligt beskyttede mod YDS - og tab som følge af sygdom samt behandling med antibiotika kan undgås.

LiveFishHealth vil således gøre økologisk akvakultur mere økonomisk robust og gøre det attraktivt for flere opdrættere at omlægge til økologisk produktion, som i dag kun udgør 2% af dansk ørredproduktion. Ved at udbrede kendskab og adgang til kost baseret på økologisk akvakultur og de miljømæssige fordele ved denne produktionsform, vil projektet bidrage til at øge forbrugernes interesse. Dette giver på sigt både klima- og sundhedsmæssige fordele. Produktion af fisk i akvakultur udleder væsentlig mindre mængder drivhusgasser end anden animalsk produktion, og fiskekød giver nedsat risiko for hjerte-karsygdomme sammenlignet med kød fra varmblodede dyr.

Projektet trin-for-trin

LiveFishHealth vil:

  • udvikle et økologisk levende foder baseret på ”White worms” (Enkytræer) til ørred-yngel
  • udvikle metode til fodring af regnbueørredyngel med Enkytræer og undersøge effekter på fiskens vækst og sundhedstilstand
  • udvikle brugen af Enkytræer som vektor for YDS vaccine
  • afprøve nyt koncept for sygdomsforebyggelse ved at bruge orme som vektor for tidlig vaccination af fisk

Projekt periode

2024-2026
 

Projektleder

Stine Slotsbo

Institut for Ecoscience 

Mail: stsl@ecos.au.dk


Projektpartnere

Aarhus Universitet 

DTU Aqua

Fishlab

Ådal Ørred Aps