Aldrig før har der været solgt, eksporteret og efterspurgt så mange økologiske fødevarer i Danmark, og tendensen er fortsat stigende. Salget af økologiske fødevarer udgjorde i 2017 godt 8 mia. kr. svarende til 11,3% af det samlede fødevaresalg i detailhandelen. I 2016 eksporterede danske virksomheder økologiske fødevarer for 2,4 mia. kroner - en stigning på 23% i forhold til året før.
Den øgede efterspørgsel betyder, at produktionen bør øges, hvis Danmark skal udnytte det fulde potentiale i økologien.
Mange projekter undersøger den økologiske produktion og dens direkte effekter på natur, miljø og dyrevelfærd ved hjælp af naturvidenskabelige metoder. Nedenstående forskning har derimod anvendt samfundsvidenskabelige metoder til at undersøge motiver og ønsker hos de økologiske forbrugere.
Organic RDD 2.2-projektet LOCO har undersøgt danske forbrugeres efterspørgsel efter såkaldte lokale fødevarer samt det lokale perspektivs betydning for markedsføring og forbrug af økologiske fødevarer. Ligeledes er virksomhedernes opfattelser og vurderinger af økologi og lokalitet samt udbredelsen af forskellige typer af fødevarekæder blevet undersøgt. Der har blandt andet været fokus på at identificere mulighederne for at udnytte markedspotentialer for geografisk differentierede økologiske produkter.
Projektperiode: 2016-2017
Organic RDD2.2-projektet SOMDwIT har arbejdet på at skabe viden om, hvad forbrugere på de vigtigste eksportmarkeder i Europa og Asien synes om økologiske fødevarer fra Danmark. Projektets resultater skal blandt andet bidrage til udvikling af eksportstrategien for den økologiske sektor gennem en forståelse af Danmarks brand-værdi på fødevareområdet.
Projektperiode: 2016-2017