Lokale, økologiske, velsmagende og dyrkningsstabile, gamle ærtesorter til konsum
Ærter er tidligere dyrket i Danmark og tilpasset danske forhold, men en ændring i spisevaner og mangel på en stabil produktion har næsten udfaset produktionen af ærter i Danmark.
Ærter er dog en værdifuld økologisk afgrøde, der bidrager til robuste sædskifter, øget kvælstoffiksering og øget jordfrugtbarhed. Med den stigende fokus på plantebaserede fødevarer bør produktionen af velsmagende ærtesorter styrkes.
Målet med PEAS & LOVE er at udnytte det store potentiale i gamle ærtesorter til produktion af modne ærter til konsum.
Økologiske velsmagende ærter af høj kvalitet vil blive gjort tilgængelige for forbrugerne ved at sikre en rentabel og stabil produktion for den økologiske landmand.
Fra en unik samling af gamle ærtesorter vil de mest lovende, baseret på genetik, morfologi og smag, blive udvalgt. Detaljerede undersøgelser af rodvækst og effekten af økologiske gødninger med lavt kvælstofindhold (N) vil vise potentialet for udbyttestabilitet baseret på en øget tørketolerance og jordfrugtbarhed.
Derudover vil der blive udviklet innovative samdyrkningssystemer, der forbedrer høstbarheden. Det vil danne grundlag for en øget økologisk ærteproduktion. Endelig vil der blive udviklet nye spændende retter og produkter baseret på ærter.
Dorte Bodin Dresbøll
Institut for Plante- og Miljøvidenskab
Københavns Universitet
E-mail: dbdr@plen.ku.dk
Tlf.: +45 35333452