Forbrugersegmenters syn på bæredygtige økologiske fødevaresystemer
Globalt set er der stor fokus på at udvikle fødevaresystemer i en mere bæredygtig retning. Den økologiske sektor spiller en vigtig rolle i denne udvikling, da den leverer samfundsgoder, der blandt andet bidrager til beskyttelsen af miljø, biodiversitet og dyrevelfærd. Samtidig er den økologiske fødevareproduktion, ligesom den konventionelle, ofte udfordret af klimapåvirkningen – og af at klimavenlige løsninger kan have en negativ påvirkning på andre dimensioner af bæredygtighed som eksempelvis dyrevelfærd. Naturlighed vægtes ofte højt af de økologiske forbrugere i deres valg af fødevarer, hvilket kan medføre en uvilje mod brug af teknologiske løsninger til klimavenlige løsninger.
For at positionere økologi som et centralt redskab i udviklingen af en bæredygtig fødevareproduktion er det nødvendigt at vide mere om forbrugernes syn på koblingen mellem økologi og bæredygtighed, og forbrugerne afvejer forskellige dimensioner af bæredygtighed.
SO-FOOD vil analysere samspillet mellem økologisk forbrug og forbrugernes syn på bæredygtighed samt holdninger til klimavenlig teknologi.
Det forventede udbytte af projektet er
Projektet er bygget op om fire centrale analyser:
Spørgsmålene skal besvares ved hjælp af selv-rapporterede købsdata på husstandsniveau, suppleret med seks fokusgruppeinterviews og to spørgeskemaer.
Tove Christensen, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet
Tlf.: 35 33 10 69