Foto: NBR
I StripCrop vil vi undersøge potentialet for stribedyrkning under danske forhold ved at anlægge to stribedyrkningsplatforme henholdsvis på Lolland og ved Ringkøbing. Vi vil i forsøgene eksperimentere med afgrøder med forskellige egenskaber i de enkelte striber og undersøge effekten af stribebredden på en række parametre.
Projektperiode: 01.01.2021-31.12.2024
For at øge biodiversiteten i landskabet, også i det økologiske landbrug, har vi brug for innovative dyrkningsmetoder som samtidig fastholder høstudbytterne. I dag dominerer store monokulturer det danske landskab, hvilket sætter biodiversiteten under pres, giver skadedyr og sygdomme optimale betingelser og udfordrer jordens frugtbarhed.
Stribedyrkning med 3-5 forskellige afgrøder i striber på 3-12 m bredde har vist sig at have positive effekter i flere udenlandske forsøg. Stribedyrkning resulterer typisk i højere biodiversitet både under og over jorden, mere modstandsdygtige afgrøder, mere frugtbar jord, mindre angreb fra skadedyr og sygdomme og samtidig mindre jorderosion
Vi vil i afgrøderne, både over og under jorden monitere virkningen på biodiversiteten, mængden af udvalgte skadedyr- og patogener, niveauer af nyttedyr, jordens frugtbarhed og udbytter over en årrække. Resultaterne og demonstration fra forsøgene vil gøre det muligt for økologiske landbrugere at træffe kvalificerede beslutninger med henblik på at øge biodiversiteten og samtidig øge robustheden af afgrøderne og fastholde udbytterne.
Professor Mogens Nicolaisen, Aarhus Universitet,
Institut for Agroøkologi
Email: mn@agro.au.dk
Tlf.: 2475 7668