Økologisk svineproduktion er udfordret på både miljø og økonomisk konkurrenceevne. Lav fodereffektivitet kombineret med afhængighed af kraftfoder baseret på ikke-lokale proteinkilder øger næringstabet, klimaaftrykket samt behovet for landbrugsland.
Derved kompromitteres både produktionens økonomi og bæredygtighed. WI-FI tager fat på disse udfordringer med fokus på at optimere vinterfodringen af økologiske søer ved hjælp af grovfoder og recirkulerede restprodukter.
WI-FI projektets formål er at give ny viden om grovfoderindtag samt energi- og proteinbehovet hos udendørs søer om vinteren.
Derudover undersøges potentielle nye typer af grovfoder og recirkulerede restprodukter i markedet - og baseret på denne viden udvikles nye bæredygtige vinterfodringsstrategier med den rette balance af grov- og kraftfoder samt recirkulerede restprodukter. De nye foderstrategier demonstreres i kommercielle besætninger.
Endelig udvikles og testes et redskab til at vurdere klimabelastning på kommercielle økologiske svinebedrifter.
Projektet trin for trin |
---|
Identifikation af biomarkør for indtag af kløvergræsensilage og kløvergræspulp i plasma eller urin samt udnyttelse af kløvergræsensilage og kløvergræs pulp hos økologiske søer |
Identifikation af grovfoderindtag og -udnyttelse, energiindtag, energibehov til termoregulering/vedligehold/fysisk aktivitet/tilvækst og reproduktion hos økologiske søer om vinteren. |
Identifikation af potentielt nye typer af grovfoder og recirkulerede restprodukter til brug i økologisk svineproduktion |
Udvikling af nye vinterfodringsstrategier og afprøvning heraf i kommercielle økologiske besætninger. |
Udvikling af redskab til beregning af klimabelastning i økologiske svinebesætninger |
Projektperiode: 2020-2023
Maria Eskildsen
Institut for Husdyrvidenskab - Ernæring
Blichers Allé 20
Bygning F20, 3383
8830 Tjele, Danmark
maria.eskildsen@anivet.au.dk