Mobilt sorteringsanlæg kan finsortere korn efter proteinindhold med meget høj præcision

Står man som landmand og er på vippen til at få afvist et parti maltbyg på grund af et for højt proteinindhold, så er der hjælp at hente hos firmaet Gl. Buurholt Hovedgaard - projektpartner i Organic RDD projektet BOOST.

Med sit nye, mobile BoMill kornsorteringsanlæg tilbyder Visti Møller fra Gl. Buurholt Hovedgaard nu landmændene at komme ud og finsortere maltbyg og brødhvede efter proteinindhold
Kornsorteringsanlægget fungerer ved, at kornkernerne passerer forbi et NIR-kamera. Kapaciteten er omkring fire tons i timen.
Det samlede anlæg er praktisk opbygget på en lastbiltrailer og omfatter - udover selve kornsorteringsanlægget - blandt andet også en renseenhed og diverse siloer.

Gl. Buurholt Hovedgaard har investeret i et svensk fremstillet, højteknologisk "BoMill kornsorteringsanlæg". Investeringen i det avancerede sorteringsanlæg har sin baggrund i, at firmaet sammen med blandt andre Københavns Universitet er deltager i BOOST-projektet, hvor der arbejdes med økologiske kornsorter og nye anvendelsesmuligheder for disse.

"Vores nye anlæg fungerer på den måde, at kornkernerne passerer forbi et NIR-kamera, der arbejder med nær-infrarød teknologi. Kameraet gennemlyser hver enkelt kerne, og proteinindholdet i den enkelte kerne registreres. Når proteinindholdet i hver enkelt kerne er registreret, sorteres kernerne efter proteinindhold. Kapaciteten er 22.000 kerner i sekundet, hvilket svarer til omkring fire tons i timen, forklarer indehaveren af Gl. Buurholt Hovedgaard, Visti Møller". 

Kan også sortere brødhvede

"På samme måde, som når der er tale om maltbyg, kan vi også sortere brødhvede, hvis det kniber med at nå op på det proteinniveau, der kræves fortæller Visti Møller og tilføjer: "Uanset, om der er tale om hvede eller byg, kan vi nemlig indstille anlægget til at sortere efter det ønskede proteinindhold".

Kornsorteringsanlægget styres af en kraftig computer, som gør det muligt at udbygge anlægget til en højere kapacitet, hvis der skulle blive behov for det. Det samlede anlæg er praktisk opbygget på en lastbiltrailer og omfatter blandt andet også en renseenhed og diverse siloer, så man kan køre fra gård til gård og sortere korn for landmændene.

Nye perspektiver

I horisonten øjner Visti Møller nye perspektiver i kornsorteringsanlægget:

"Jeg er blevet bekendt med, at en canadier, der også har investeret i et "BoMill anlæg" som vores, anvender det til at sortere korn efter forekomst af fusarium-svampe i kernerne. Skulle der opstå interesse for det herhjemme, kunne jeg godt forestille mig, at det er noget, vi vil gå ind i på et tidspunkt". 

> Læs mere om BOOST


Artiklen er blandt andet blevet bragt i:

Maskinbladet: https://www.maskinbladet.dk/artikel/80117-mobil-finsortering-af-korn-efter-proteinindhold#teknik 
Effektivt Landbrughttps://effektivtlandbrug.landbrugnet.dk/artikler/business/91114/nyt-mobilt-anlaeg-kan-sorterer-korn-efter-indhold-af-protein.aspx


BOOST projektet er en del af Organic RDD 7 programmet, som koordineres af ICROFS (Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer) i samarbejde med GUDP.