Efterspørgslen efter troværdige økologiske grøntsager og kartofler stiger fortsat men kan ikke opfyldes med de dyrkningsmetoder, der bruges i dag. Økologisk dyregødning er en begrænset ressource, der kun kan opfylde en lille del af gødningsbehovet.
Det nuværende alternativ er konventionel gødning, der skader økologiske produkters troværdighed. Samtidig ligger jorden udyrket i perioder hen over året, hvilket øger risikoen for udvaskning af dyrebar nitrat og nedsætter den samlede produktivitet. Derfor er der stærkt behov for nye metoder til at forbedre gødningstilførsel, kvælstofudnyttelse og dyrkningssystemets produktivitet uden at gå på kompromis med troværdighed og jordens frugtbarhed på langt sigt.
I DoubleCrop vil vi udvikle og implementere nye intensive økologiske dyrkningssystemer til rækkeafgrøder med højere diversitet og udnyttelse af ressourcer. Det skal gøres ved hjælp af dobbeltdyrkning, plantebaserede gødninger og vinterjorddække. Formålet er at standse brugen af konventionel gødning og mindske den negative påvirkning af miljøet gennem tab af næringsstoffer, mens produktiviteten øges.
Dyrkningssystemer og gødninger udviklet i DoubleCrop-projektet forventes at kunne øge udbyttet af grøntsagsafgrøder og kartofler og øge udnyttelsen af kvælstof, mens jordens frugtbarhed opbygges. Resultater og nye metoder vil være til gavn for den kommercielle avl og forbedre muligheden for at efterkomme efterspørgslen efter troværdige og sunde økologiske produkter.
DoubleCrop-projektet har vist, hvordan et intensivt økologisk dyrkningssystem, der udnytter den bare jord under og mellem grønsager, gør det muligt at dyrke flere økologiske grønsager på samme areal til at efterkomme forbrugernes efterspørgsel. Kombineret med anvendelse af mobil og stationær grøngødning, reduceret jordbearbejdning og vinterplantedække kan dyrkningssystemet, der består af et 5-årigt sædskifte, give tilfredsstillende resultater uden brug af animalsk gødning, og hvor jordens frugtbarhed opretholdes.
Ved hjælp af dobbeltdyrkning, plantebaserede gødninger og vinterplantedække kan man intensivere økologiske dyrkningssystemer til rækkeafgrøder med højere diversitet og udnyttelse af ressourcerne til følge.
Dobbeltdyrkningen betød, at der blev produceret et større antal brugbare salgsenheder pr. arealenhed, især i det sædskifte, hvor der blev dyrket to salgsafgrøder (salat/porre og løg/salat) frem for én afgrøde. Udbytte-vægt-forholdet blev overordnet bibeholdt for grønsagssædskiftet.
Dobbeltdyrkningen gav ekstra dyrkningstid pga. overlappende dyrkningssæson med fordel i udvalgte afgrødesammensætninger, især løg efterfulgt af salat. To kortsæsonafgrøder har derimod tendens til at tabe mere nitrat til udvaskning end én langsæsonafgrøde, hvis vinterplantedække ikke lykkes (fx i kål).
Et særskilt forsøg fokuserede på dyrkning af nye overvintrende grønsager især salater. Men var ikke lovende, da de fleste udvintrede eller gav meget variabelt udbytte og kvalitet.
Kvælstofforsyningen fra plantebaserede gødninger viste sig at være tilstrækkelig, og bioindikatorer viste øget jordfrugtbarhed (mikrobiel aktivitet og kvælstofmineralisering) sammenlignet med gødskning med gylle. Effekter for jordens kulstofopbygning kunne ikke registreres indenfor den 3-årige forsøgsperiode.
I særskilte forsøg fokuseredes på gødningsværdi af grøn og blå biomasse. Der viste sig interessante potentialer - tang var især interessant pga. kalium- og svovlindholdet. Der er således en god forretningsplan fx i kombinationen med højværdiekstraktion af tang.
Avlerforsøg viste god effekt af dobbeltdyrkede (undersåede) efterafgrøder, når de ikke sås for tidligt. Der var stor interesse blandt avlerne både for efterafgrøder dyrket i grønsager og for plantebaserede gødninger inkl. den rådgivning, der blev udviklet.
Øget regulering af anvendelsen af konventionelle gødningskilder inden for økologien lader vente på sig, men når det sker, forventes det, at efterspørgslen på den nye viden fra DoubleCrop-projektet vil stige kraftigt. Krav om kulstofopbyggende afgrøder i økologisk produktion er med til at øge incitamentet til etablering af fangafgrøder og undersåede efterafgrøder i grønsager.
I storskala-gartnerier har især forsøgene med brug af efterafgrøder i grønsager ført til stor interesse for DoubleCrop-projektet. Det er der to hovedårsager til:
En udfordring ved systemet med dobbeltdyrkning af to grønsagskulturer er desuden, at avlerne i høj grad dyrker efter de markedsmæssige forhold. Det vil sige, at afgrødevalget ikke styres af de bestemte kulturer, der passer ind i et dobbeltdyrkningssystem (fx sommerkål og salat), og efter hvad der i praksis er muligt ud fra de klimatiske og geologiske forhold. Avlerne planlægger i høj grad deres produktion efter deres aftaler med aftager om levering af bestemte grønsager (markedet) og sammensætter produktionen efter det. Det betyder, at avlerne ikke har frit valg på alle hylder, når det handler om hvilke kulturer sættes i produktion.
Når det er sagt, har DoubleCrops eksperimentelle indsats været til inspiration for avlerne, der har vist betydelig interesse. Interessen for valg af samt etablering og pasning af efterafgrøder i grønsagsproduktion er steget betydeligt, og de positive praktiske erfaringer er med til at bære udbredelsen af denne praksis videre.
Hanne Lakkenborg Kristensen
Aarhus Universitet
Institut for Fødevarer
Kirstinebjergvej 10
5792 Årslev
Hanne.Kristensen@food.au.dk
Tlf.: 87 15 83 54
Få sidste nyt fra forskningen i plantebaseret gødning, efterafgrøder og dyrkningssystemer i øko-grøntsager. Arrangementet foregår på Forskningscenter AU-Årslev, Kirstinebjergvej 10, 5792 Årslev.