ProtecFruit præsenterede foreløbige resultater til svensk seminar

Under seminaret "Fremtidens Økologiske Produktion af Æbler i Norden" i Alnarp, præsenterede forskeren Marianne Bertelsen fra Aarhus Universitet nye metoder til at beskytte æbler mod skurv.

Udbyttet i produktionen af økologiske æbler og pærer ligger under en tredjedel af det, som man opnår i den konventionelle produktion. Det skyldes primært svampesygdomme og insektangreb. Særligt skurvsvampen skaber store problemer for økologiske æbleavlere.

Tidligere forskning ved Aarhus Universitet har vist, at tag over frugttræer kan minimere risikoen for forekomsten af æbleskurv, hvorved  behovet for sprøjtning reduceres. Tagdækningen ændrer dog også på mikroklimaet, og der er derfor behov for at undersøge, om taget påvirker planternes vækst og frugtkvalitet.

Marianne Bertelsen fortalte på seminaret om muligheden for at beskytte skurvfølsomme æblesorter ved blandt andet at sætte plastiktag over træerne. Plastiktaget beskytter mod visse typer af regn og mindsker dermed fugtigheden på bladene og frugten, hvilket minimerer skurvens mulighed for at angribe og etablere sig. Forsøget har vist, at den totale høst ikke påvirkes af, at træerne er overdækkede, men frugtens syre- og sukkerindhold mindskes en smule.

Projektets formål er at bidrage til øget udbytte og areal i den økologiske frugtavl, reducere spild og minimere pesticidbelastning samt øge tilgængelighed af økologiske æbler og pærer.

ProtecFruit har fået støtte fra GUDP og er en del af Organic RDD2-programmet, som koordineres af ICROFS.

Læs mere om ProtecFruit på projektets hjemmeside

eller her på ICROFS hjemmeside

Læs også Maren Korsgaards artikel om projektets forsøg med vanding på det strategisk rette tidspunkt