Mikroalger og bælgsæd som protein til slagtekyllinger
Lokal foderløsning til slagtekyllinger reducerer klimaaftrykket og forbedrer dyrevelfærden.
I nuværende fodersystemer overforsynes økologisk fjerkræ med protein for at sikre en tilstrækkelig forsyning med svovlholdige aminosyrer. Det øger ammoniakfordampningen fra staldene og øger risikoen for trædepudesvidninger. Mikroalger som proteinkilde kan vise sig at være løsningen.
Organic RDD-projektet ProLocAL har undersøgt, om mikroalger og lokalt dyrket bælgsæd kan erstatte soja, da mikroalger har en meget fin aminosyreprofil med et højt methioninindhold. Der er i projektet anvendt ferskvandsalgen Scenedesmus. Den rigtige kombination af mikroalger og bælgfrugter kan være med til at reducere klimaaftrykket, forbedre dyrevelfærden og opretholde en høj kødkvalitet.
Optimal fodersammensætning og fordøjelighed
Alger har en meget robust cellevæg, og for at øge fordøjeligheden er der i projektet arbejdet med ekstrudering. Forskerne har dokumenteret, at høj temperatur og højt tryk kan slå hul på cellevæggen og øge fordøjeligheden. Erfaringer med ekstrudering og tørreteknikker er afgørende for proteinkvaliteten. Fodringsforsøgene viste, at op til 12 % alge/ært-blanding med 20 % alge- og 80 % ærteproteinmel i foderet gav god fordøjelighed af organisk stof og essentielle aminosyrer som methionin og lysin uden negative effekter for dyrevelfærden. Højere niveauer kan reducere tilvæksten. Resultaterne blev bekræftet gennem fordøjelighedsforsøg med kyllinger ved 4 og 7 ugers-alderen.
Lavere klimaaftryk med lokalt foder
Beregninger i projektet viser, at mikroalger og lokalt dyrkede bælgplanter effektivt kan erstatte soja i økologisk slagtekyllingefoder og reducere klimaaftrykket med op til 24 % pr. kg foder og 21 % pr. kg kylling.
Kødkvalitet og forbrugerpræferencer
Analyser af kødkvaliteten viste, at algerne gav øget umami-smag, mere gul farve og højere indhold af karotenoider og umættede fedtsyrer. Projektet fandt, at for højt algeindhold kan påvirke smag og saftighed negativt. De sensoriske analyser viste, at et alge/ært-indhold op til 12 % påvirker smag og farve positivt, men at spisekvaliteten kan blive reduceret ved højere tilsætning.
Undervejs i projektet opstod nye spørgsmål, især omkring forbrugerpræferencer og betalingsvillighed. En forbrugertest viste, at yngre forbrugere var positivt indstillet over for kyllinger med gul farve og mikroalgefoder, og var villige til at betale mere for disse produkter, hvilket peger på et forretningspotentiale, hvis produktet markedsføres korrekt, for eksempel med tydelig mærkning.
Artiklen blev bragt i Økologi - Inspiration til Jordbruget i oktober 2025