MAFFRA II

MAFFRA II

  • Planter som antibakterielt foder til forebyggelse af diarré hos smågrise

Fravænningsdiarré hos smågrise udgør et alvorligt dyrevelfærds- og økonomisk problem i dansk griseproduktion, der traditionelt er forsøgt løst ved hjælp af antibiotika, zinkoxid, kobber og syntetiske organiske syrer. Næsten halvdelen af antibiotikaforbruget til grise anvendes til fravænningsgrise, og omkring 94 % af den anvendte medicinske zinkoxid havner i husdyrgødningen.

Problemet med udvikling af bakteriel resistens og miljømæssige konsekvenser ved ophobning af zink i dyrkningsjord har ført til politiske krav om reduktion af antibiotikaforbrug og udfasning af medicinsk zink i EU.

Generelt er der et udtalt ønske om at finde 'naturlige' alternativer til antibiotika, zinkoxid og organiske syrer til forebyggelse af diarré i grise.

Formålet med projektet

Formålet med Organic RDD-projektet MAFFRA II at videre- og færdigudvikle et naturligt, plantebaseret, antimikrobielt foderadditiv til smågrise, som forebygger fravænningsdiarré og kan reducere/erstatte brugen af antibiotika og zink. Projektet vil dokumentere, at de meget lovende forskningsresultater, opnået ved brug af antimikrobielle plante-cocktails i  pilotstudiet (MAFFRA), også kan opnås i større skala og ved anvendelse i praktisk økologisk griseproduktion.

Målet er at opnå forbedret tarmsundhed og reduceret diarré. Projektet optimerer og opskalerer produktionen fra råvarer til færdigprodukt i de udvalgte planteprodukter og ’sidestreams’. Endelig dokumenteres de økonomiske forhold omkring anvendelsen af nye multi-komponente foderadditiver i griseproduktion.

MAFFRA II skal bidrage til grøn bæredygtighed via nye bioaktive afgrøder og udnyttelse af restprodukter fra bær og løg.

Foderadditivet forventes at kunne erstatte antibiotika og medicinsk zink, sikre mindre diarré og mindre dødelighed i økologisk griseproduktion og reducere antibiotika- og zinkforbrug markant.

Projektperiode: 2019-2022


Resultater og anbefalinger

Plantebaseret fodermiddel kan forebygge fravænningsdiarré hos smågrise

Traditionelt forsøger man at løse problemet med fravænningsdiarré hos smågrise ved hjælp af antibiotika, zinkoxid og syntetiske organiske syrer. Det fører til problemer med udvikling af bakteriel resistens og har negative miljømæssige konsekvenser i form af ophobning af zink i dyrkningsjorden.

I projektet er det dokumenteret og demonstreret, at det er muligt at forebygge fravænningsdiarré og reducere/ erstatte brugen af antibiotika og zink ved at anvende en plantebaseret fodermiddeltilsætning af tørret pulver af hvidløg og frugt eller bær med lav pH, som sammen virker antibakterielt.

Hvidløg leverer den nødvendige allicin

Projektet har demonstreret, at en plantecocktail af økologisk dyrkede hvidløg kan forarbejdes til tørt pulver, som kan tilsættes almindeligt grisefoder og ved opfugtning af foder danne det antibakterielle stof allicin. Projektet har også vist, at presseresten fra økologisk æblejuiceproduktion eller frysetørrede solbærpulver af hele bær sammen med hvidløg giver en synergistisk stærkere antibakteriel effekt.

Derudover er vigtigheden af effektive forarbejdningsprocesser som snitning af hvidløg før tørring og betydningen af tørring ved frysetørring eller ovnlufttørring ved lav temperatur i forhold til indholdet af allicin blevet demonstreret. For æblepresserest er risikoen for cyanid dannelse fra frø vigtigt at håndtere i processen.

Hvilke sorter og høsttider giver størst udbytte?

En række sorter af hvidløg blev dyrket for at fastslå, hvilke sorter og høsttider, der giver højeste udbytte og bedste indhold af allicin. Resultaterne viste at der er markante forskelle på koncentrationer i forskellige hvidløgssorter, men at en håndfuld sorter giver højt indhold og gode udbytter.

Ramsløg blev også testet. Ramsløg danner ligesom hvidløg allicin, og i MAFFRA I-projektet blev det både i laboratorieforsøg og i griseforsøg vist, at pulver af ramsløg har stærke antibakterielle egenskaber og forebygger fravænningsdiarre i smågrise. I MAFFRA II blev det vist, at forskellene i indhold af allicin mellem ramsløgpopulationer var relativt små, men at den antibakterielle effekt af ramsløg var næsten dobbelt så stor som hos hvidløg ved samme allicinkoncentration. Ramsløg har derfor et særligt antibakterielt potentiale. Der er endnu ingen kommerciel produktion af ramsløg, og derfor er hvidløg p.t. den bedste forsyningsmulighed for antibakteriel effekt via allicin.

Anvendelsen af multikomponente antibakterielle plantecocktails baseret på allicinholdige løg sammen med sure frugt og bærarter forventes at hæmme udviklingen af resistens hos bakterier.     

Resultaternes betydning - implementering i praksis

Den nye viden fra projektet betyder, at landmænd har et nyt redskab i værktøjskassen til at hæmme fravænningsdiarré hos økologiske grise som erstatning for antibiotika og medicinsk zink. Også konventionelle fravænningsgrise herunder typen ’opdræt uden antibiotika’ (OUA) forventes at kunne drage fordele af at bruge disse antibakterielle fodermidler.

Landbrugskonsulenterne skal sammen med landmændene finde ud af, hvordan og hvornår det er interessant at anvende det plantebaserede antibakterielle fodermiddel og sammen med industrien finde/sammensætte produkter, der har tilsvarende indhold og effekter, som de afprøvede i projektet.

På planteproduktsiden vil det være relevant at undersøge yderligere, hvordan prisen for et antibakterielt plantecocktailprodukt kan reduceres, f.eks. ved billigere tørring af plantematerialet - eller om modeller uden den dyre tørringsproces kan udvikles, så potentialet i de antibakterielle planter til foder nemmere kan implementeres.

Inden for griseproduktionen vil det være interessant at forstå yderligere hvilken dosering af plantecocktailen, der er nødvendig i forhold til infektionsproblemets størrelse og den specifikke, konkrete situation, og om den hæmmende effekt er lige så stærk mod begge patogene typer F18 og F4 E. coli.

Det vil også være meget interessant at undersøge, hvordan forskellige andre metoder/teknologier til at fremme sundhed og forebygge diarré kan spille sammen med disse plantecocktails og give bedre og måske også billigere beskyttelse.

Projektleder

Martin Jensen, seniorforsker,
Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet
tlf: 87158331 / mobil: 40594286,
Martin.Jensen@food.au.dk