Nyt notat om behovet for økologisk forskning og innovation

ICROFS har udsendt et nyt notat, som forklarer, hvorfor der fortsat er brug for at afsætte penge til forskning og innovation inden for den økologiske sektor.

Det går godt for økologien i Danmark. Aldrig har der været efterspurgt, solgt og eksporteret så mange økologiske fødevarer. Den økologiske omsætning udgør i dag otte pct. af det samlede fødevaresalg. Intet andet land har så stort økologisk forbrug pr. indbygger, og tallet er stigende.

Eksporten af dansk økologi buldrer afsted. Danske virksomheder eksporterede økologiske fødevarer for 1.533 mio. kroner i 2013. Det er en stigning på 31 procent fra 2012 til 2013. Dermed satte dansk, økologisk eksport rekord for ottende år i træk med den største vækst nogensinde. Siden 2007 er værdien af den samlede økologiske fødevareeksport steget med 228 pct.

Den økologiske sektor er innovativ. Mange nye produkter og metoder, som er udviklet i den økologiske sektor, er nu blevet standard i konventionel fødevareproduktion. Tænk på successen med skyr, som blev lanceret af det økologiske Thise Mejeri, på brød af spelt og emmer – gamle sorter, som først blev introduceret i det økologiske landbrug – og nye maskintyper og teknologi til mekanisk ukrudtsbekæmpelse, som konventionelle landmænd også har glæde af.

Forskning er afgørende for de imponerende resultater. Danmarks mål om at fordoble det økologiske areal inden 2020 forudsætter en ihærdig indsats, ikke kun af de økologiske landmænd, men også af forskerne. Hvis
dansk økologi fortsat skal være en succeshistorie, kræver det, at forskning og innovation prioriteres højt og bliver fastholdt på det nuværende niveau.

Den økologiske sektor skal blive endnu bedre. Det kræver ny viden, som kan sikre, at markedets muligheder bliver udnyttet fuldt ud, at de økologiske produktionsmetoder bliver endnu mere bæredygtige, og at husdyrenes velfærd bliver forbedret yderligere.

Der er brug for 60 mio. om året – 180 mio. over de kommende tre år – til et nyt økologisk forsknings- og udviklingsprogram, Organic RDD. Det er nødvendigt, hvis forskningsindsatsen skal fastholdes på det nuværende niveau. Forskningsmidlerne skal sikre den viden og innovation, som er forudsætningen for fortsat udvikling og for, at den økologiske produktionssektor kan udnytte markedspotentialet
fuldt ud nationalt og globalt.

Download hele notatet