Danmark og Sverige er førende på økologi i Norden

Mens vi i Danmark og Sverige kan få alle basis mælkeprodukter i en økologisk variant, så er udvalget i Norge, Finland og Island stærkt begrænset. Det viser en netop offentliggjort rapport udgivet af Bioforsk.

Foto: Colourbox.

”Økologisk mat i de nordiske landene” er en undersøgelse af markedet for økologiske fødevarer i de nordiske lande – Danmark, Finland, Norge, Sverige og Island. Forskelle landende imellem er belyst ved at sammenligne faktorer som politiske mål, opfølgning på disse, national produktion af økologiske varer samt strategier for markedsføring og forbrugerpræferencer.


Konklusionen er, at der er fremgang i forbruget af økologisk mad i samtlige nordiske lande. Men forbrugerne har stadig en ulige adgang til de økologiske produkter.

 

Danmark og Sverige kaldes således foregangslande indenfor økologi. Norge og Finland oplever procentmæssigt den samme stigning i mængden af solgte økologiske varer som Danmark og Sverige – når der alligevel er forskel, skyldes det, at de to førstnævnte lande har haft et meget lavere udgangspunkt end sidstnævnte. 

 

I undersøgelsen fremhæves tre faktorer som værende afgørende for en øget økologisk omsætning:

 

  • Offentlige storkøkkeners brug af økologiske fødevarer
  • Dagligvarekæders satsning på stort økologisk udvalg, synliggørelse af selvsamme og oplæring af personale
  • Øget omsætning er selvforstærkende og øger således omsætning og interesse for økologiske fødevarer

Læs rapporten her