Økologisk landbrug kan give bedre fødevareforsyning i fattige landområder

I anledning af “International Year of Soils” har Agriculture og Ecosystems blog, spurgt en række eksperter, om det er bedre at investere i kunstgødning end at genoprette jordbundens frugtbarhed på lang sigt i Afrika. I denne forbindelse har ICROFS Centerleder, Niels Halberg, skrevet et blogindlæg om, hvordan agro-økologiske dyrkningsmetoder kan mindske gælden og forbedre fødevaresituationen for fattige småbønder i Indien.

Nedenstående er et sammendrag af Niels Halbergs blogindlæg, som findes på  Agriculture and Ecosystems blog.


Mange landmænd oplever, at udbyttet falder, når de omlægger til økologisk produktion. Det var også tilfældet med kornudbyttet på nyligt omlagte økologiske landbrug i Madhya Pradesh og Tamil Nadu, hvor Niels Halberg og P. Pannerselvam har studeret, hvordan omlægning fra konventionel til økologisk landbrug påvirker fødevaresikkerheden hos småbønder.

Ikke desto mindre viste casestudierne også, at landbofamilierne forbedrede deres egen sikkerhed for at få mad, fordi de øgede produktionen af andre fødevarer, ofte til selvforsyning. Deres gæld blev mindsket på grund af mindre behov for at låne penge til kunstgødning og pesticider. Der var desuden en øget selvforsyning med proteinrige fødevarer ved omstilling i økologisk retning, særligt med bælgplanter brugt som mellemafgrøde.

Gennem modellering opskalerede vi fra  casestudiet til regioner, hvor cirka 60% af landet er dyrket af smålandbrug. Modelleringen viser, at økologisk omlægning på ikke vandede (dvs regnafhængige) arealer var fordelagtig og øgede fødevareproduktionen henholdsvis 13% og 4% i Tamil Nadu og Madhya Pradesh i forhold til udgangspunktet. 

I modsætning hertil tyder tallene fra casestudierne vedrørende det relative kornudbytte på økologiske og konventionelle landbrug på, at konsekvent økologisk omlægning i kunstvandede områder kan have en negativ virkning på den regionale fødevareproduktion i kalorier, i det mindste i de første år, hvis man ikke sørger for tilstrækkelig tilførsel af gødningsstoffer fx grøngødning. 

Økonomiske analyser har vist, at det økonomiske overskud sandsynligvis vil øges med 26 % for små landbrug efter omlægning til økologisk landbrug. Det vil sige, at reduktionen i driftsudgifter til indkøb – og dermed gælden – var stor nok til at forbedre bruttoavancen, selvom man som konventionel landmand nyder godt af støtte til gødningsindkøb. 

Støtte til grøngødskning baner vejen for produktivitetsforbedringer
Opstilling af modeller, hvor støtteordninger for gødskning gav en ligestilling mellem forskellige gødningstyper (kunstgødning versus grøn eller organisk gødning) demonstrerede potentialet for yderligere forbedring af bruttoavancen, der kunne blive op til det dobbelte af udgangspunktet.

Dermed har et økologisk scenarium i storskala potentialet til at forbedre fødevaresikkerheden ved at øge indkomsten og ved at reducere gælden. Det har indiske småbønder hårdt brug for, fordi 80 pct. af underforsyningen med fødevarer i Indien primært skyldes lav  købekraft. Bedre købekraft kan få stor betydning for ernæringstilstanden i landdistrikterne, fordi halvdelen af Indiens befolkning lider  af proteinmangel. Det kan der i høj grad rettes op på ved at øge produktionen af proteinrige bælgplanter som mellemafgrøde, der mest forbruges lokalt.

Indien har været storeksportør af korn, men nettoimportør af bælgplanter; en traditionel proteinkilde. Det scenarie har medført en ændring af landdistrikternes fødevareproduktion hen mod en højere grad af selvforsyning med protein, først og fremmest gennem øget brug af bælgplanter i sædskifte. Dog kan det lavere kornudbytte i nyligt omlagte økologiske landbrug mindske kalorieudbyttet. Dette kan imødegås gennem forbedring af den økologiske produktivitet ved for eksempel at øge brugen af grøngødning, hvilket kunne fremmes af en omlægning af den økonomiske støtte til gødningsforbruget, så grøngødskning subsidieres.

Dette modelstudie sætter fokus på den uheldige fordeling af subsidier, som i øjeblikket styrer landmænd på deres vej mod intensivering af produktionen, fordi en økologisk omlægning af landbruget ikke støttes.

Pilotforsøg med kanalisering af landbrugstøtte til regionalt eller lokalt producerede grønne gødningstyper kunne demonstrere potentielle udbyttefordele og kunne muligvis skabe jobs lokalt til landområdernes indbyggere.


Besøg Agriculture and Ecosystems blog og læs de andre indlæg i debatten
Agriculture and Ecosystems Blog er en platform drevet af  drives af CGIAR Research Program on Water, Land and Ecosystems. Det er en platform for kommunikation om økosystemer og ressource management.
Formålet med bloggen er, at give forskere, akademikere m.fl., en mulighed for at diskutere inden for disse områder. 

Deltag også selv i debatten i LinkedIn-gruppen: Natural Ressource Management Professionals