Food Festival: Højkvalitets kalve- og oksekød og flere grønne fødevarer for øget bæredygtighed

På Food Festival d. 2.-4. september kunne de besøgende få en smagsprøve på kød fra græsfodrede køer fra Organic RDD-projektet GrOBEat og høre mere om forskningen i fødevarekvalitet. Desuden gæstede Hanne Lakkenborg fra Institut for Fødevarer (AU) festivalens branchedag med budskabet: Bæredygtig, intensiv grøntsagsproduktion kan godt lade sig gøre i Danmark.

Flere grønne fødevarer - kan vi?

Markedet for plantebaserede produkter er i vækst, og de professionelle køkkener efterspørger planterig mad. Men hvordan skal producenter lykkes med en bæredygtig produktion - og hvad vil forbrugerne egentlig have? Som en del af Branchedag på årets Food Festival afholdte Food & Bio Cluster Denmark og Food Organisation of Denmark konferencen "Grøn omstilling som driver for innovation og produktudvikling".

Sektionsleder Hanne Lakkenborg fra Institut fra Fødevarer, Aarhus Universitet lagde med sit oplæg vægt på, at økologiske grøntsager kan produceres både intensivt og bæredygtigt i Danmark. Dét viser resultaterne fra CORE Organic-projektet SureVeg og Organic RDD-projektet DoubleCrop.

Ved brug af samdyrkning og plantebaserede gødninger kan vi producere samme - eller flere salgsenheder, sammenlignet med dyrkning under monokultur og med brug af gylle. Samtidig kan vi stimulere jordens liv og på sigt opnå større kulstoflagring såvel som reduceret nitratudvaskning. Men vi har brug for endnu større viden, erfaringer og kreativitet – og vi skal tage sæsonerne tilbage.

Spiser vi mindre kød, hvis kvaliteten er høj?

Udover at deltage i branchedagen og besøge ComCrop og SureVegs stand på Food Festival, kunne de besøgende også være med i et eksperiment, hvor de kunne få smagsprøver på kød fra græsfodrede køer og høre mere om Organic RDD-projektet GrOBEat - et projekt som arbejder på at udvikle en bæredygtig strategi for den økologiske oksekødsproduktion.

På festivalen satte GrOBEAt fokus på kvaliteten og den sensoriske oplevelse af at spise kød fra græsfodrede køer, kombineret med produktets fortælling om merværdier, og hvordan disse aspekter påvirker forbrugernes tilfredshed og velvære.


Se videoer fra dagen: