Nu skydes 10 nye Organic RDD-projekter i gang

I 2024 afsatte regeringen 70 millioner kroner til økologiforskning gennem den 10. udgave af Organic RDD-programmet. Midlerne finansierer 10 nye, spændende forskningsprojekter, som understøtter Danmarks ambitioner for vækst og udvikling i økologien.

I ICROFS' invitation til nye Organic RDD 10-projekter blev der lagt vægt på, at projekterne skulle ramme bredt ind i de seks fokusområder i ICROFS' Forsknings- og udviklingsstrategi 2023: Cirkulær bioøkonomi, Klima og miljø, Biodiversitet, Sundhed og velfærd, Fremtidens økologisk forbruger samt Økologien som levevej. Som det ses i listen nedenfor, afspejler de10 udvalgte projekter denne brede tilgang.

I ICROFS glæder vi os til at formidle nyheder og viden fra projekterne, der skydes i gang i starten af 2025!


The Wasp Alliance

"The Wasp Alliance"

I projektet vil man måle hvepsenes effektivitet som skadedyrsbekæmpere i grønkål og sammenligne den med eksisterende beskyttelse for at se, om hvepse kan erstatte plastiknet. Samtidig vil man udvikle metoder, der gør, at der kommer hvepse nok på markerne, og at de kan håndteres uden at være til fare for mennesker. Hvepse er ikke kun velegnede til at beskytte kål. Forventningen er, at de kan beskytte mange andre afgrøder imod mange forskellige skadedyr.

Projektdeltagere: Aarhus Universitet - FOOD, Aarhus Universitet - Ecoscience 


RUPIN    

"Development of organic high-quality rye and lupin for human consumption" 

Projektet har til formål at udvikle nye højtydende, kvalitetsstabile sorter af rug og lupin, som er nødvendige for, at økologiske landbrugere kan producere afgrøder af høj kvalitet til fødevareindustrien og samtidig sikre pålidelig og sikker forsyning til aftagerne. Projektet vil udforske og analysere et bredere udvalg af kvalitetsegenskaber i rug i tillæg til faldtal, der traditionelt bruges som den primære kvalitetsindikator.    

Projektdeltagere: Nordic Seed, Teknologisk institut, Aarhus Universitet - Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning, Københavns Universitet - Institut for Plante- og Miljøvidenskab


GLORY

"Grain Legume and Oilseed Rape integration in robust organic cropping sYstems"

Projektet har fokus på, hvorledes vinterraps kombineret med enten konsumærter eller kløvergræs indgår bedst i sædskifter, samtidigt med at nitratudvaskning og dermed også drivhusgasemissioner holdes på et lavt niveau. Herunder er der fokus på at sikre et tilfredsstillende lavt ukrudtstryk før og efter dyrkning af afgrøderne, samtidigt med at sygdomsniveauet reduceres.

Projektdeltagere: Aarhus Universitet - AGRO, Aarhus Universitet - Institut for Elektro- og Computerteknologi, Økologi Rådgivning Danmark, Phidan Engineering


GRAINGOOD     

"Quality assurance and diversity in organic grain product"

Projektet vil udvikle nye spændende kornsorter til human konsum, som vil forbedre kvaliteten af danske kornprodukter. Fokus i forædlingen er at sikre bagekvalitet under økologiske betingelser med lavt gødningsniveau og mangfoldighed i udbuddet. For at det kan lade sig gøre, vil projektet udvikle nye genetiske metoder til at identificere resistente sorter med høj bagekvalitet.

Projektdeltagere: Landsorten, Agrologica


QUALIPORK       

"Adding value in the organic pig production by improving quality of pig life, pork, and environment"

QUALIPORKs mål er at forbedre konkurrenceevnen for dansk økologisk grisekød på nationale og globale højkvalitetsmarkeder ved at fremme flerdimensionel kvalitet fra 'jord til bord'. Det skal ske ved at udforske, udvikle og demonstrere et alternativ til den nuværende økologiske slagtegriseproduktion. Et centralt element er at tilbyde slagtegrise varierede og stimuli-rige frilandsmiljøer suppleret med sæsondifferentierede fourageringsafgrøder.

Projektdeltagere: Aarhus Universitet - AGRO, Aarhus Universitet - ANIVET, Aarhus Universitet - FOOD, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Risbjerg, Hallundbjerg, Spis min gris, Funager Frilandsdyr


NextOrganic              

"Next Generation Organic Feed for Pigs and Poultry Enriched in Essential Amino Acids"

En stor udfordring for den danske og europæiske økologiske svine- og fjerkræproduktion er, at økologisk foder ikke kan levere tilstrækkelige mængder essentielle aminosyrer, og derfor tildeles protein i overskud for at opfylde dyrenes aminosyrebehov. Dette fører til lavere foderudnyttelse og produktion, dårlig sundhed, aggression, øgede foderomkostninger og N udledning. I NextOrganic adresseres disse problemer ved at udvikle nye økologiske løsninger til berigelse af økologisk foder med de mest begrænsende aminosyrer.

Projektdeltagere: Aarhus Universitet - ANIVET, DTU, Vestjyllands Andel, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Risbjerg Landbrug, Gothenborg, Landbrug & Fødevarer, Danish Agro


SoilHeal               

"Tailored management of organic dairy crop rotations to reduce carbon footprint and improve soil health"

Øget kulstoflagring afbøder klimaforandringer, og samtidig fremmes jordens sundhed og funktionalitet. Formålet med SoilHeal-projektet er at udpege og kvantificere effekter af dyrkningstiltag i økologiske kvægsædskifter, der øger kulstoflagringen maksimalt, samtidig med at jordens sundhed forbedres og kvælstoftab minimeres. 

Projektdeltagere: Aarhus Universitet - AGRO, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Thise Mejeri


CloseFerVeg              

"Closed cycles and fertile soils by undersown catch crops in vegetable production"

Projektet har til formål at reducere tab af nitrat og lattergas fra intensiv grøntsagsproduktion, opretholde jordens frugtbarhed og kulstofbinding i grøntsagsproduktion med høje udbytter, dokumentere ved hjælp af livscyklusanalyser klimaaftrykket fra dyrkning af grønsager og undersåede efterafgrøder på friland samt udbrede kendskabet til klima- og miljøvenlig produktion af økologiske grøntsager ved hjælp af efterafgrøder.

Projektdeltagere: Aarhus Universitet - FOOD, Aarhus Universitet - AGRO, HortiAdvice A/S


ØKO-HOLDBAR          

"Optimal longevity in organic dairy cows"

Holdbarhed hos malkekøer spiller en stor rolle for produktionsøkonomien, dyrevelfærden og klima-/miljøbelastningen. Projektet vil udvikle en model, som kan forudsige den optimale holdbarhed i individuelle malkekvægsbesætninger. Modellen vil tage højde for en række besætningsspecifikke forhold og vil optimere både produktionsøkonomi, klimaaftryk og dyrevelfærd. Derudover vil projektet undersøge holdninger og præferencer hos forbrugere i forhold til holdbarhedens betydning for dyrevelfærd og klimabelastning.

Projektdeltagere: Aarhus Universitet - ANIVET, SimHerd, Københavns Universitet - Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Velas


CloverValue  

"Increased organic plant and biogas production based on expansion of grassglover on stockless farms"

Økologisk afgrødeproduktion har utilstrækkelig adgang til næringsstoffer, er afhængig af konventionel gødning og har høj klimapåvirkning pr. produktenhed. Projektets mål er at øge udbyttet og reducere klimapåvirkningen ved at forbedre næringsstofforsyningen baseret på kvælstof fra kvælstoffikserende planter. Kløver gør kvælstof tilgængeligt for afgrøder og værdiforøges ved bioforgasning. Målet er at skabe plantebaserede gødninger, undersøge værdikædens barrierer og motivationer og evaluerer den biogene kulstofstrøm.

Projektdeltagere: Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Københavns Universitet - Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Nature Energy, Danish biocommodities, Aarhus Universitet - Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet - Agroøkologi 


Organic RDD står for "Økologisk Forsknings-, Udviklings- og Demonstrationsprogram", og er et dansk forskningsprogram, som koordineres af ICROFS i samarbejde med GUDP (Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram), der finansierer programmet.