Stor interesse for økologi i de offentlige gryder

Det er ikke kun hjemme hos den almindelige dansker, at fødevareminister Dan Jørgensen ønsker stærkere fokus på danskernes madvaner.

06.08.2014 | Nina Hermansen

Fødevareminister Dan Jørgensens kamp for bedre mad drejer sig ikke bare om den mad, som vi spiser hjemme i vores egne køkkener.  Også de mange måltider, der indtages i offentlige køkkener og kantiner, skal bidrage til bedre mad i danskernes hverdag. 

”Jeg mener, at det er vigtigt, at det offentlige går foran og også gør sit til at forbedre danskernes madvaner. Jeg har en ambition om, at der bruges flere økologiske fødevarer i de offentlige køkkener. Det vil også have en række positive sideeffekter. Erfaringer fra to kommuner, som har omlagt til økologi, har vist, at madspildet samtidigt omtrent blev halveret”, siger Dan Jørgensen.

Fødevareministeriet har fra 2012 til 2014 årligt afsat 28 millioner kroner til at støtte projekter, der skal fremme omstillingen til økologi i de offentlige køkkener. Det sker under den såkaldte økologifremmeordning. Ved ansøgningsrunden for 2014 har Fødevareministeriet modtaget ansøgninger for omkring 39 millioner kroner. Dan Jørgensen glæder sig over den store interesse for ordningen.

”Det er dejligt at se, at interessen stadig er stor for økologi ude i landets kommuner. Der er allerede omstillingsprojekter i gang i 24 kommuner, så interessen for årets ansøgningsrunde viser, at danskerne gerne vil økologien”, siger fødevareministeren. 

De 28 millioner kroner til økologifremmeordningen i 2014 kommer fra EUs landdistriktsprogram og er del af aftalen om udmøntning af landdistriktsprogrammet for 2014 og 2015 mellem regeringen, V, K og SF. Økologifremmeordningen er en del af regeringens økologiske handlingsplan, og årets ansøgningsrunde havde ansøgningsfrist 1. juli 2014. 

Forskning