Danske økologer skyder svensk øko-kritik ned

Som reaktion på fire svenske forskeres dødsdom over økologien er danske eksperter gået ind i debatten.

20.11.2014 | Marie-Louise Krejsler Andersen

"De svenske forskere har sagt det samme i mange år, og det er ganske besynderligt, for de taler mod bedrevidende. Både i dansk forskning har man lavet en vidensyntese, som går imod de svenske forskere, men også FN har klart udtalt sig om, at verdens produktion af fødevarer er bedre stillet med økologiske metoder," siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening til Landbrugsavisen.

Det vil være en katastrofe for den fremtidige fødevaresikkerhed såvel som for miljøet, hvis man omlægger landbruget til 100 procent økologi, lød argumentet fra de fire svenske forskere fra landbrugsuniversitet SLU i en kronik i Svenska Dagbladet tirsdag 18. november.

 

Kronikken vakte stor debat i Sverige, hvor forskerkolleger fra det svenske center for økologi og fødevaresikkerhed (EPOK) på SLU tirsdag satte kritikken til vægs.

 

Også i Landbrug og Fødevarer afviser man de svenske forskere.

 

"Vores største problem med den svenske undersøgelse, er at forskerne ikke tager højde for, at den økologiske produktion udvikler sig. De sammenligner i stedet konventionelt med økologisk, som det ser ud nu,« siger økologichef i Videncentret for Landbrug, Kirsten Lund Jensen til Landbrugsavisen.

Screendump Landsbrugsavisen

Forskningspolitik