Bier kan holde skimmel i skak

Det EU-støttede forskningsprojekt BICOPOLL har vist, at bier kan være et mere effektivt middel mod skimmel end kemiske svampemidler.

05.10.2014 | Ulla Skovsbøl

Økologiske jordbrugsforskere fra seks EU-lande står bag en række forsøg, hvor honning- og humlebier er blevet podet med et biologisk svampemiddel, som kan bekæmpe brun skimmelsvamp. Bierne blev brugt i jordbær, hvor de viste sig meget effektive, idet udbyttet steg med 50 pct. Halvdelen af fremgangen skyldes bedre bestøvning, mens den anden halvdel skyldes mikroorganismerne.


”Vi kalder bierne i forsøget for ”de flyvende læger”, for når jordbærblomsten har haft besøg af en bi, der er podet med mikroorganismerne, er planten så at sige vaccineret mod svampeangreb,” siger den finske forsker Heikki Hokkanen, som er koordinator for forskningsprojektet.


Selve podningen af bierne sker ved at lægge en ”dørmåtte med det biologisk bekæmpelsesmiddel Prestop Mixi pulverform ved udgangen af bistaderne. Bierne får pulveret på sig og efterlader det på de bær- og frugtblomster, som de lander i for at for at bestøve. Prestop Mix, som er godkendt til økologisk produktion.


Projektet BICOPOLL er et af fjorten projekter som indgår i det økologiske forskningssamarbejde CORE Organic II.

Læs mere her

Forskning